Skip to content
Sport

Zwembaden

Om je een betere indruk te geven hoe het gemiddelde verbruik van een zwembad eruitziet, hebben wij een branchegemiddelde opgesteld.

Verhouding Milieubelasting

Er is gekeken naar de gemiddelde CO2‑uitstoot die zwembad locaties aan de hand van hun milieugegevens hebben ingevuld voor het in kaart brengen van hun CO2‑footprint. Zo kan je op deze pagina, maar ook als je inlogt in de Milieubarometer, jouw kengetallen vergelijken met dit gemiddelde. Zo krijg je een beter beeld van de grootste gemiddelde milieubelasting voor zwembaden.

In de onderstaande cirkelgrafiek zie je een duidelijke verdeling tussen de diverse belastingen. Hieruit blijkt dat de grootste milieubelasting van een zwembad bestaat uit:

Zwembaden inclusief WKK-installaties

Bedrijfsafval, woon-werkverkeer, zakelijk verkeer, gevaarlijk afval en water & afvalwater tellen wel mee, maar zijn veel minder belangrijk.

Zwembaden zonder WKK-installatie

Elektriciteit is toch bijna net zo belangrijk als warmte. Er zijn namelijk veel zwembaden met een WKK-installatie (warmte-kracht koppeling). De WKK maakt van aardgas zowel elektriciteit als warmte voor het zwembad. Als we deze WKK-zwembaden weglaten uit het gemiddelde blijkt dat brandstof bijna de helft van de milieubelasting levert.

Kengetallen zwembad

We hebben voor een duidelijk overzicht de meest interessante kengetallen uit de Milieubarometer van een gemiddeld bouwbedrijf verwerkt in onderstaande tabel. Wanneer je de Milieubarometer voor jouw organisatie gebruikt, kun je de gemiddeldes naast jouw eigen kengetallen tonen. Dat maakt het vergelijken een stuk makkelijker. Je kunt in de Milieubarometer voor zwembaden kiezen uit vier typen zwembaden: binnen, combi, multifunctioneel of openlucht.

Milieuaspect Kengetal Gemiddeld Range Eenheid
Elektriciteit elektriciteit / bezoeker 3,5 2,3 – 5,3 kWh/bez.
elektriciteit / m2 badopp. 780 300 – 1000 kWh/m2
Brandstoffen brandstof / m3 water in systeem 164 90 – 230 m3 gas/m3
brandstof / bezoeker 1,0 0,5 – 2,6 m3 gas/bez.
brandstof / m2 badopp. 230 130 – 340 m3 gas/m2
Energie gebouwgebonden energie
/ m2 badoppervlak
15 8 – 22 GJ/m2
Water water / bezoeker 80 50 – 120 liter/bez.
suppletiewater / bezoeker 35 21 – 60 liter/bez.
Afval afval / bezoeker 60 15 – 200 gram/bez.
afvalscheiding 32 10 – 50 %
CO2 CO2‑emissie / bezoeker (excl. vervoer) 4,2 2 – 6 kg CO2/bez.

Bron van dit branchegemiddelde voor zwembaden

In opdracht van Vereniging Sport en Gemeenten heeft Stimular eind 2015 de gemiddelde milieubelasting van zwembaden berekend op basis van een-en-dertig zwembaden. Een samenvatting van de uitkomst is hierboven gepresenteerd.

Dit gemiddelde is gebaseerd op een mooi spectrum van wat er aan zwembaden is in Nederland: binnenbaden en combibaden en een paar multifunctionele locaties, van klein tot groot. Alleen openluchtbaden die maar een deel van het jaar open zijn zitten niet in dit gemiddelde. Daarnaast hebben we van vier typen zwembad apart gemiddelden bepaald. Daarover hieronder meer.

Gemiddeldes voor vier typen zwembaden

In de Milieubarometer zijn vier gemiddeldes beschikbaar, voor:

Milieuscore Binnen- Combi- Multifunctie- Openlucht-baden

De milieubelasting per bezoeker van de vier typen zwembaden verschilt niet zo heel veel. Multifunctioneel scoort 11% minder milieubelasting dan binnenbad. Een openluchtbadzwemmer is wel veel minder milieubelastend dan een binnenbadzwemmer, maar dat komt voor een flink deel omdat de openluchtbaden geen inzicht hadden in hun hoeveelheid bezoekersvervoer.

Per m2 badoppervlak blijkt er wel een duidelijk verschil

  • De multifunctionele gebouwen hebben de hoogste milieubelasting per m2 bad. Dat is verklaarbaar omdat er extra functies in het gebouw zijn.
  • De openluchtbaden hebben een heel lage milieubelasting per m2 bad. Dat is te verwachten omdat ze veel minder uren per jaar open zijn dan de andere baden. Deze uitkomst is interessant voor andere openluchtbaden om zich aan te spiegelen.
  • De combibaden hebben de laagste milieubelasting per m2 bad. Dat zal komen doordat de buitengedeelten niet het hele jaar door in gebruik zijn. En mogelijk ook omdat hier meer milieusparende technieken worden toegepast zoals zonneboilers, WKK en restwarmte van een fabriek. Combibaden zijn gemiddeld groter waardoor besparende investeringen zich sneller terugverdienen.
Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan
Wij blijven hameren op CO2-voetafdrukken en energiereductie. De Milieubarometer is een tool waarmee zwembaden een duidelijk overzicht krijgen waar energievoordelen te halen zijn. Een gemeente wil dan ook best investeren om die voordelen te behalen.
André de Jeu, Vereniging Sport en Gemeenten
FAQ

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een antwoord, en staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan eens op onze FAQ overzichtspagina.

Kan mijn branchevereniging ook korting aanbieden?

Ja, branche organisaties kunnen een startabonnement met korting aanbieden korting of het volledig afkopen voor hun leden. Neem contact op met Stimular voor de voorwaarden .

Hoe komen de branchegemiddeldes tot stand?

Branchegemiddeldes zijn gemaakt op basis van goed ingevulde en gecontroleerde Milieubarometers waarbij onverklaarde uitschieters zijn weggefilterd. Daarom stellen we branchegemiddeldes altijd op in het kader van een project waarin bedrijven uit een branche samenwerken zoals een duurzaamheidskring. Interesse? Neem contact op met deadviseurs van Stimular, eigenaar van de Milieubarometer .

Wat kun je met de Milieubarometer?

Je kan de milieu- en CO2‑impact van je bedrijf inzichtelijk maken en zien hoe je deze kan verlagen

Kan ik de Milieubarometer al proberen voordat ik de tool aanschaf?

Je kunt een demonstratie-milieubarometer bekijken. Log in met:

email: demodemo@stimular.nl
wachtwoord: demodemo