Skip to content
Zorg

Milieubelasting gehandicaptenzorg

Om je een betere indruk te geven hoe het gemiddelde verbruik van een zorgorganisatie in de gehandicaptenzorg eruitziet, hebben wij een branchegemiddelde opgesteld.

Verhouding Milieubelasting

Er is gekeken naar de gemiddelde CO2‑uitstoot die zorgorganisaties aan de hand van hun milieugegevens hebben ingevuld voor het in kaart brengen van hun CO2‑footprint. Zo kan je op deze pagina, maar ook als je inlogt in de Milieubarometer, jouw kengetallen vergelijken met dit gemiddelde. Zo krijg je een beter beeld van de grootste gemiddelde milieubelasting voor zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg.

In de onderstaande cirkelgrafiek zie je een duidelijke verdeling tussen de diverse belastingen.

Gehandicaptenzorg

Hieruit blijkt dat de grootste milieubelasting van een gehandicapten zorglocatie bestaat uit:

  • Elektriciteit (29%)
  • Woon-werkverkeer (27%)
  • Brandstof & warmte (20%)

Ook het personenvervoer en in mindere mate zakelijk verkeer beslaan een significant aandeel in de totale milieu-impact. Afval, water en mobiele werktuigen tellen wel mee, maar zijn veel minder belangrijk.

Kengetallen gehandicapteninstelling

We hebben voor een duidelijk overzicht de meest interessante kengetallen uit de Milieubarometer van een gemiddelde zorgorganisatie in de gehandicaptenzorg verwerkt in onderstaande tabel. Wanneer je de Milieubarometer voor jouw organisatie gebruikt, kun je de gemiddeldes naast jouw eigen kengetallen tonen. Dat maakt het vergelijken een stuk makkelijker.

Milieuaspect Kengetal Gemiddeld Beste Eenheid
Energie elektriciteit / vloeroppervlak 43 28 kWh/m2
aardgas / vloeroppervlak 10 5 m3 gas eq./m2
gebouwgebonden energie / vloeroppervlak 0,7 0,5 GJ/m2
Water water / bezet bed 84 57 m3/bezet bed
Afval afval / bezet bed 329 137 kg/bezet bed
afvalscheidingspercentage 28 48 %
Vervoer woon-werkverkeer / medewerker 6.051 5.017 km/fte
aandeel ov+fiets+lopen in woon-werk 23 26 %
zakelijk verkeer / medewerker 1.007 818 km/fte

Bron van dit branchegemiddelde voor gehandicapten zorglocaties

In 2019 heeft Stichting Stimular in samenwerking met de werkgroep Monitoren van Milieuplatform Zorgsector (MPZ) de benchmark zorgorganisaties gehandicaptenzorg uitgevoerd (over gegevens van het jaar 2018). Zes organisaties deden mee (goed voor ongeveer 600 locaties verdeeld over 630.000 m2). Op basis hiervan hebben de adviseurs van Stimular de gemiddelde milieuscore voor de gehandicaptenzorg bepaald. De Milieubarometer is een tool ontwikkeld door Stichting Stimular.

Aanmelden

Gratis Milieubarometer via MPZ

Ben je lid van Milieu Platform Zorgsector? Dan kun je gratis de Milieubarometer starten en het branchegemiddelde naast jouw eigen grafiek en kengetallen zetten.

Meld je gratis aan
We gebruiken de Milieubarometer voor alle vestigingen. Per locatie zien we nu prachtig op welke thema’s ze eruit springen ten opzichte van de andere. Tegelijk kunnen we met de somfunctie rapportages voor het management maken. Onze ervaring is dat de Milieubarometer (nog) meer kan dan je denkt.
Herco van den Brink, Adviseur Milieu en Energie, 's Heeren Loo Zorggroep
FAQ

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een antwoord, en staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan eens op onze FAQ overzichtspagina.

Hoe komen de branchegemiddeldes tot stand?

Branchegemiddeldes zijn gemaakt op basis van goed ingevulde en gecontroleerde Milieubarometers waarbij onverklaarde uitschieters zijn weggefilterd. Daarom stellen we branchegemiddeldes altijd op in het kader van een project waarin bedrijven uit een branche samenwerken zoals een duurzaamheidskring. Interesse? Neem contact op met deadviseurs van Stimular, eigenaar van de Milieubarometer .

Wat kun je met de Milieubarometer?

Je kan de milieu- en CO2‑impact van je bedrijf inzichtelijk maken en zien hoe je deze kan verlagen

Kan ik de Milieubarometer al proberen voordat ik de tool aanschaf?

Je kunt een demonstratie-milieubarometer bekijken. Log in met:

email: demodemo@stimular.nl
wachtwoord: demodemo