Skip to content
Branchegemiddelde

Bouwbedrijf

Om je een betere indruk te geven hoe het gemiddelde verbruik van een bouwbedrijf eruitziet, hebben wij een branchegemiddelde opgesteld.

Verhouding Milieubelasting

Er is gekeken naar de gemiddelde CO2‑uitstoot die bouwbedrijven aan de hand van hun milieugegevens hebben ingevuld voor het in kaart brengen van hun CO2‑footprint. Zo kan je op deze pagina, maar ook als je inlogt in de Milieubarometer, jouw kengetallen vergelijken met dit gemiddelde. Zo krijg je een beter beeld van de grootste gemiddelde milieubelasting voor bouwbedrijven. In de onderstaande cirkelgrafiek zie je een duidelijke verdeling tussen de diverse belastingen.

Bouwbedrijf

Hieruit blijkt dat de grootste milieubelasting van een bouwbedrijf bestaat uit:

  • Zakelijk verkeer (50%%)
  • Woon-werkverkeer (22%)
  • Elektriciteit (11%)

Ook het bedrijfsafval beslaat een redelijk aandeel in de totale milieu-impact. Brandstof & warmte, gevaarlijk afval en water & afvalwater tellen wel mee, maar zijn veel minder belangrijk.

Kengetallen bouwbedrijf

We hebben voor een duidelijk overzicht de meest interessante kengetallen uit de Milieubarometer van een gemiddeld bouwbedrijf verwerkt in onderstaande tabel. Wanneer je de Milieubarometer voor jouw organisatie gebruikt, kun je de gemiddeldes naast jouw eigen kengetallen tonen. Dat maakt het vergelijken een stuk makkelijker.

Milieuaspect Kengetal Gemiddeld Eenheid
Elektriciteit elektriciteit / vloeroppervlak 44,7 kWh/m2
Brandstoffen gas / gebouwinhoud* 2,17 m3 gas/m3
Afval afvalscheiding (gewicht) 34,8 %
afval / omzet 7,8 ton-kg/ton-euro

* Bij ‘brandstoffen’ zijn alle energiestromen voor verwarming (aardgas, stadsverwarming, houtsnippers) meegenomen, omgerekend naar aardgasequivalenten.

Bron van dit branchegemiddelde voor bouwbedrijf

De adviseurs van Stichting Stimular hebben de milieuprestatie van bouwbedrijven in kaart gebracht in het project Fris Rijden en Bouwen (een samenwerking met Bouwend Rijnmond, de regionale branchevereniging van bouw- en infrabedrijven). De milieuprestatie van de deelnemende kleine bouwbedrijven lijkt sterk op elkaar. Op basis van de drie kleine bedrijven (10-25 medewerkers) die hun barometer compleet hadden ingevuld is in 2009 een gemiddelde barometer en kengetallen bepaald.

De grote bouwbedrijven zijn niet meegenomen in het gemiddelde omdat daar een veel grotere variatie is in werkzaamheden, vooral in relatie tot zelf uitvoeren en uitbesteden.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan
Het werken met de maatregelen in de Milieubarometer is heel fijn, zeker in combinatie met de wettelijk verplichte maatregelen. De tool visualiseert goed en we halen de rapportages en grafieken er heel makkelijk uit.
Ellie Mijs, KAM-coördinator, Moeskops’ Bouwbedrijf
FAQ

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een antwoord, en staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan eens op onze FAQ overzichtspagina.

Kan mijn branchevereniging ook korting aanbieden?

Ja, branche organisaties kunnen een startabonnement met korting aanbieden korting of het volledig afkopen voor hun leden. Neem contact op met Stimular voor de voorwaarden .

Hoe komen de branchegemiddeldes tot stand?

Branchegemiddeldes zijn gemaakt op basis van goed ingevulde en gecontroleerde Milieubarometers waarbij onverklaarde uitschieters zijn weggefilterd. Daarom stellen we branchegemiddeldes altijd op in het kader van een project waarin bedrijven uit een branche samenwerken zoals een duurzaamheidskring. Interesse? Neem contact op met deadviseurs van Stimular, eigenaar van de Milieubarometer .

Wat kun je met de Milieubarometer?

Je kan de milieu- en CO2‑impact van je bedrijf inzichtelijk maken en zien hoe je deze kan verlagen

Kan ik de Milieubarometer al proberen voordat ik de tool aanschaf?

Je kunt een demonstratie-milieubarometer bekijken. Log in met:

email: demodemo@stimular.nl
wachtwoord: demodemo